Boj o pevnost

Máme tady další, již třetí, ročník hry “Boj o pevnost”. Tentokrát hra neproběhla v zimě, ale čeká nás “až” na svátek osmého května.

 

boj-o-pevnost2014

Pozvánku ve formátu PDF si můžete stáhnout zde:  boj o pevnost 2014 – pozvankaWEB.

Co to je?
Dobrodružná hra na motivy rytířského dobývání pevností. Hraje se s papírovými
a hadrovými míčky.

Kdy?
Ve čtvrtek 8. května 2014.

Kde?
V Huťském lesíku poblíž Příbrami, sraz v 9,00 v dolní části autobusového nádraží, návrat v 16,30 tamtéž.

Co s sebou?

  • starší oblečení, co je možné umazat
  • pevné boty
  • co nejvíce hadrových nebo papírových míčků (návod na výrobu viz. níže)
  • ochranný štít ze dřeva nebo kartonu (např. ze staré krabice, doporučujeme rozměr asi 40*60cm)
  • láhev s pitím (nebo dvě)
  • něco na oběd (buřty na opečení na ohni + chleba), menší svačinky na dopoledne a odpoledne (třeba ovoce, zelenina, sušenka, chleba s něčím…) – dle vlastního výběru
  • Mohawkové si vezmou ještě tyto OVnaV neboli “osobní věci na výpravu”: nůž, KPZ, zápisník, propisku, trhací blok a alespoň 10 míčků.
  • kdo má, může s sebou vzít sekeru nebo pilu

Co by vás mohlo ještě zajímat:

  • odchod z nádraží a návrat na nádraží bude hromadný, abychom se nehledali
  • akce je určena především pro děti, zůčastnit se ale mohou i dospělí
  • akce je určena pro skauty a skautky všeho věku, příznivce skautingu i veřejnost – pro skupiny i jednotlivce – vezmi s sebou i své kamarády!
  • skupiny od 5 osob výše žádáme o potvrzení účasti
  • pokud bude hra bavit, proběhnou 2-3 kola, aby se v roli obránců pevnosti mohli vystřídat všichni hráči

Stručná pravidla:

  • Na pevnost, hájenou obránci podnikne útok dvojnásobek útočníků. Úkolem útočníků je získat postupně všechny tři vlajky, umístěné v pevnosti, úkolem obránců je vlajky uchránit.
  • Bojuje se hadrovými nebo papírovými míčky, šišky nebo tenisové míčky jsou zakázány, jsou moc tvrdé.
  • Kdo je zasažen – “vybit”, jde se oživit dotykem k “oživovacímu stromu”.
  • Útočníci i obránci mohou používat štíty – zásah do štítu neplatí. Chycená střela také nevybíjí. Střela odražená od stromu (nebo jiného dřeva) může vybít, střela odražená od země nevybíjí.
  • Na začátku hry má každý své míčky – čím více si jich vyrobíš, tím více budeš mít střeliva do začátku hry. Během hry je možné použít jakékoliv míčky volně ležící na zemi. Po hře se míčky vrací majitelům (těm, co je vyrobili a donesli). Mohawkové mají hadrové míčky označené třícifernými čísly. A spoustu papírových míčků navíc.

Návod na výrobu míčků:

  1. hadrové (nejlepší) – ze starých (čistých) ponožek, nebo jiných látek. Postup: do staré třeba děravé ponožky vložit kousek hadru (třeba jiné ponožky), zatočit, znovu přetáhnout další částí ponožky, znovu zatočit a nakonec zapošít. Není nutné, aby míček byl kulatý – někdo používá i “housenky” o rozměru asi 5*15 cm, viď Selmacasi… 😉 Ideální velikost hadráku je asi 5 – 7 cm (asi jako tenisáku), ale může být klidně i větší nebo menší. Pokud máš na výběr, dej navrch míčku ponožku světlou (bílou, růžovou, žlutou, apod.), míček se při hře a po hře lépe hledá, než třeba hnědý nebo zelený. Hadrový míček může mít i podobu ruličky.
  2. papírové vázané – zmačkej několik listů novin asi do koule velikosti tenisáku a pak převaž provázkem jako balíček. Provázek dobře utáhni, jinak se povolí a míček se rozpadne. Četl jsem i o podobně vyrobených míčkách ve tvaru roliček – můžeš to zkusit i tak.
  3. papírové máčené – z recyklovaného papíru (např. z namočeného plata od vajec nebo papírové krabičky od vajec) “uhňácej” kouličky asi velikosti pingpongového míčku a nech je pozvolna schnout – na kamnech, na topení, zbytkovým teplem po pečení v troubě, apod. Míčky nedělej o moc větší, jsou tvrdší, než hadráky nebo svazované míčky a pak by to bolelo… Míčky je potřeba dobře “vyždímat” – vymačkat z nich co nejvíce vody, ale i tak schnou třeba týden!

Jak vidíš, střelivo – míčky na hru Ti chvilku potrvají – začni tedy s přípravou střeliva na Boj o pevnost co nejdříve!

Níže přidávám nákolik fotek z “Boje o pevnůstky” z února 2012 pro inspiraci – už bez komentáře. Jen jedna poznámka na závěr – čím více bojovníků, tím větší boj. Vezměte plakátek do školy, do družiny, do knihovny, pozvěte své sourozence a kamarády, co nezkazí žádnou legraci!

Budem se těšit!

Za Mohawky

František Máška – Kanyatara

boj o pevnůstky 2012-02-25_5c1 boj o pevnůstky 2012-02-25_1 boj o pevnůstky 2012-02-25_2 boj o pevnůstky 2012-02-25_3 boj o pevnůstky 2012-02-25_4

Komentáře