Z kroniky: Tábor palačinek Roye IV. 2016 + fotogalerie

 

Tábor Kmene Mohawk 2016 proběhl od 2. do 16. 7. 2016 v Myšticích u Blatné. Osazenstvo piditábora tvořily čtyři děti a dva dospělí. Na návštěvu k nám přijeli Havran s Hrobařkou a pejsky a Kanyho rodiče. Vzhledem k počtu táborníků jsme tábořili v jednom velkém šestimetrovém týpí a zázemí – kuchyni, spíž, nářaďovnu, převlékárnu, klubovnu a “deštivou” jídelnu v jednom tvořila chata s kůlnou. Když bylo pěkně, tvořili jsme, psali, hráli nebo jedli venku nebo na verandě.

Na táboře jsme pokračovali v dlouhodobé hře Pararescue [čti: “parareskjú”] na námět vojenských záchranářů, která probíhala už od podzimu. Asi nejnáročnější etapou byl úkol přeplavat zatopený lom a rozdělat na druhém břehu oheň jen z přenesené hořící čajové svíčky a přeneseného chroští. Náročné – zvlášť, když chvilku po odstartování etapy začalo pršet. Úkol si s nadšením vyzkoušeli i Kanyatara s Havranem.

 

Na programu bylo koupání, vycházky do přírody i k houpačce, sbírání borůvek a vaření vlastní marmelády z nich, táborová olympiáda, výprava do pevnosti lovců kožešin Fort Hary i do Blatné pozdravit daňky, hry, plnění Stezek, ohně v týpí, o poledních klidech psaní dopisů, zápisníků a kroniky a samozřejmě i nějaká ta práce.

Zpestřením bylo Yksuapi (indiánské putování, které obvykle začíná sbalením věcí “jako na výpravu” za třeba 20 minut a opuštěním tábora třeba i na několik dní). Letos bylo Yksuapi krátké a probíhalo tak, že si všichni táborníci posedali do auta, zavázali si oči a po chvíli byli vysazeni na neznámém místě mezi loukou, poli a lesíkem. Měli zjistit, kde se nalézají a dostat se na zříceninu hradu Křikava. Zajímavé sledovat ty  debaty, myšlenkové pochody i rozhodovací proces: “Hele, támhle za rybníčkem je nějaká vesnice, půjdeme tam?” “Ne, půjdeme po polní cestě. Kudy jsme přijeli?” “Podle mě jsme jeli přes Blatnou…”, “Hele autobus, kam jede?”, nebo už cestou: “To je určitě kruhovej objezd…!” “Né, to nás chce Kany zmást…!?!”. 🙂

Táborovou olympiádu vyhrál Imnu, Roye tábora potvrdil Roy, ve hře Lov na kobru si nejlépe vedl také Roy, v táborové hře Pararescue byli téměř nastejno Fanýs a Imnu, a v celotáborovém bodování “Kyj velkého táborníka” se na prvním místě umístil taktéž Roy, před druhým Imnuem.

Tábor proběhl v poklidu, členové si nejvíce pochvalovali výborné Royovy palačinky (uvařil nám je dokonce dvakrát!), pěkné místo, příjemné koupání, návštěvu Fort Hary a města Písku se svíčkárnou, hry a usínání u ohně v týpí. Co chceme příští rok jinak? Víc her, víc táborníků, více táborových ohňů (venku), projížďky na lodích (a vodní bitvy) a také uspořádat táborový Sněm.

Návrhů na název tábora se sešlo opravdu mnoho, odhadem kolem třiceti!!! S chutí jsme zvolili právě “Tábor palačinek Roye IV.”… 😉

Kdo tu všechno byl? Imnu, jeho sestra Špigy, Roy, Fanýs, Radka a Kanyatara. A kdo s námi nejel, už s tím nic neudělá…

Co dodat? My Mohawkové už se těšíme na další tábor!

Kanyatara

Zde je fotogalerie:

 

Komentáře