Kubrychtova Bouda nás volá!

Nazdar uličníci! Teda vlastně “Seigu Mohawkové!” 🙂

Tento víkend (2. až 4. března 2018) proběhne výprava do CHKO Český Kras nedaleko Srbska a Karlštejna pár kilometrů za Berounem. Zázemí nám poskytne Kubrychtova Bouda, kde jsme v minulých letech již dvakrát byli. A byl jsem tam s vámi i já – skřítek Destruktus! Výpravu vede Kanyatara.

Jako tradičně na sebe vezmeme kroj, do batohu spacák (nejlépe do spodní komory, pokud máš batoh rozdělený), teplé oblečení pro ven i na převlečení dovnitř (jen místo šusťáků / oteplováků třeba tepláky), oblečení na spaní (abys nespal v tom, v čem jsi byl celý den!), spodní prádlo, náhradní ponožky a jídlo. Na batoh karimatku. Důležité jsou rukavice a čepice, tlusté ponožky a pevné boty! Nezapomeň všechny osobní věci na výpravu! Baterku!!! Na tuto výpravu všichni vezmeme i láhev s pitnou vodou (podle věku minimálně litr až dva) a přezůvky! Studánka sice u chaty je, ale nevíme, kolik v ní bude vody. Nic neponeseme v ruce ani v igelitkách, a podobně – pěkně by se to proneslo! Kdo má, vezme si oddílový zpěvník.

Vzpomínám na chlapce, který si na první vícedenní výpravu vzal spacák do igelitky s reklamou nějakého supermarketu – že nevíte proč jsme mu začali říkat Kaufi?? 🙂

Program

Na programu bude kromě her a skautkých dovedností (třeba řezání dříví nebo oblíbené udržování ohně v kamnech) vycházka po okolí (k Bubovickým vodopádům, k lomům Malá Amerika a jiným), budeme domlouvat i prohlídku štol (pokud bude možná). Pokud budou nováčci dobře připraveni, proběhou i Vlčácké, Světluškovské nebo Bobříkovské sliby. Vzhledem k očekávaným mrazům Slibový obřad proběhne uvnitř u kamen. Vrabci si štěbetají, že Kany na výpravu chystá i nějakou etapu SummerHillu a prý si ponese i kytáru – tak se nechám překvapit!

Jídlo

Vařit budeme společně, vezmi si jen toto:

  • kus chleba
  • kvalitní vepř. konzerva (Haméčko nebo z Lidlu, žádné šméčko, to není k jídlu!)
  • trošku marmelády (Šéfkuchtík radí: to placičky rády!)
  • kousek uzeného masa (nebo nožku či dvě párku – uděláme hrášku várku)
  • 1 větší nebo 2-3 menší cibule, kousek ovoce a kousek zeleniny
  • čaje sáčků na pár šálků, ať máš co dát do ešálku
  • trocha kečupu
  • ještě něco si tam lupni – to, co ráno s chutí slupni (pro nebásníky, básníky-amatéry, neznalé, nechápavé nebo natvrdlé: vlastní snídani na neděli)

Sraz a návrat

Sraz je v pátek na vlakovém nádraží v Příbrami 15,50 (odjezd v 16,08),  návrat v neděli vlakem v 16,55.

Co dodat?

“Bude zima, bude mráz, kam se skaute kam schováš…?”

Skauti vždycky fungovali celoročně – od jara do podzimu spali klidně v lese, pod přístřeškem, ve stanu nebo v nějaké chajdě (třeba v brdském kempu), během zimy vzali zavděk hájenkami a podobnými základnami. Ti otužilejší táboří i v zimě venku nebo třeba v týpí – tak daleko ale Mohawkové nejsou. Jsem zvědavý kdo tuhle výpravu “vyměkne” a zůstane radši doma – u topení, TV, PC, ADSL,… a hlavně tam, kde za mě (a pro mě) vše dělá někdo jiný… 🙂

Já určitě nezklamu, zabalím si svůj skřítkovský minibaťůžek a jedu! Už se na vás všechny (i na tu výpravu) těším…

Seigu!

Skřítek Destruktus I.
skoronáčelník Mohawků

Fotografie: “Galerie” – okna ze štoly do lomu Malá Amerika. Zdroj foto: www.hagen-morina.cz

Komentáře