Cesta kolem světa

Pro veřejnost:

Začneme přepisem plakátku na akci dle zásad blind-friendly webu: 

Svaz skautů a skautek ČR, 4. oddíl „Mohawk“ Příbram, z. s. vás zve na akci pro holky, kluky a jejich rodiče:

CESTA KOLEM SVĚTA

KDY? V sobotu 6. 10. 2018 od 10 do 16 hodin

KDE? Ve skautské klubovní zahradě v Charvátově ulici (vedle nemocnice ve staré Příbrami – zahrada s chatou, kterou využívá i MŠ Pohádka).

CO VÁS ČEKÁ? Hry, soutěže a dovednosti, inspirované evropskými i světovými zeměmi. Indiáni přivezou týpí, zkusíte si ulovit bizona a vykřesat oheň, podíváme se do Francie do pevnosti Boyard, s českými skauty si zkusíme postavit přístřešek a uvařit oběd v kotlíku, na ohni si upečeme a ochutnáme hada z těsta, jablko, nebo vlastního buřtíka. Podíváme se i do Japonska nebo do Itálie. Pozvali jsme i Eskymáky, aby přivezli iglů, jestli přijedou ale nevíme… ☺

Mohli bysme dlouho vyprávět jaké to je, když škrtneš zápalkou a čekáš, až táborový oheň zapraská. Mohli bychom Ti ukázat, jak vypadá hadrový míček a povídat Ti o tom, jaké hry se s ním dají hrát. Není lepší to vyzkoušet na vlastní kůži?

Čeká vás program ve stylu skautské výpravy, nečekejte „načančané“ promo – žádné balónky a reprodukovaná hudba… ☺ Vstupné je dobrovolné. Akce se koná za každého počasí.

Kvalitní skauting něco stojí – Město Příbram podpořilo projekt DOSTUPNÝ SKAUTING dotací pro rok 2018. Bližší informace na telefonu 774 914 200, nebo webech www.indianipribram.cz, nebo www.dostupnyskauting.cz

Doplňující informace:

  • Akce je téměř na celý den a za každého počasí, přizpůsobte tomu prosím své oblečení – je lepší více tenčích vrstev, než jedna silná.
  • Je jen na Vás, jak dlouho budete chtít zůstat – program bude postupovat celý den (a nebude se opakovat). Kdy bude která část programu Vám dopředu neprozradíme. Ideální je zůstat na celou dobu akce.
  • Pokud to počasí dovolí, bude většina programu probíhat venku v klubovní zahradě, v případě nepříznivého počasí se schováme v indiánském stanu týpí (kde si rozděláme oheň), ve velkém kopulovitém stanu, nebo ve vytápěné klubovně.
  • K pití bude k dispozici čaj nebo šťáva, popř. voda z vodovodu a pomalovarná konvice (na vysvětlenou – to je klasická rychlovarka na elektriku, jen vaří straaaašněěěěě poooomaaaaluuuu…). Je také možné si uvařit vlastní čaj na ohni.
  • K jídlu si vezměte buď něco k opečení na ohni, vlastní studené svačiny, případně něco, co si na ohni ohřejete či jednoduše uvaříte. Společně budeme vařit buřtguláš, pokud se ho chcete spolehlivě najíst, přineste si suroviny, odpovídající velikosti vaší porce (kousek buřta, cibule a asi 1 bramboru + pečivo k tomu). Jinak to udělat nemůžeme – nevíme, jestli nás bude deset nebo sto… 🙂
  • Náš oddíl sdružuje děti ve věku cca. 5 až 14 let, program bude uzpůsoben pro ně. To ale neznamená, že se nemůže zúčastnit aktivní rodič s menším dítětem, nebo mládež bez rodičů.
  • To je asi tak všechno. Pokud máte nějaký dotaz, ozvěte se náčelníkovi Mohawků Františku Máškovi na tel. 774914200 nebo email: ahoj@frantisekmaska.cz.

Pro členy Kmene Mohawk:

  • Pročtěte si plakátek nebo informace pro veřejnost, ať víte, do čeho jdete. 🙂 Do programu “Cesty kolem světa” se zapojíte jako účastníci, případně pomůžete s nějakou drobností.
  • Do klubovny doražte v sobotu ráno v 9,30. Pokud s vámi chtějí přijít a účastnit se i vaši rodiče, rádi je uvidíme. Stejně tak sourozenci, kamarádi, bratranci a sestřenice, sousedi nebo spolužáci – těm jste již jistě předali letáček akce. 🙂
  • Přineste si batoh s věcmi, podle toho, jestli v klubovně přespíte ze soboty na neděli a jestli s námi v neděli vyrazíte na Slibovou výpravu – tedy podle toho, kdy budete odcházet domů. 
  • Odchod domů bude možný:
    1. V sobotu cca. v 16,30 – 17,00 až skončí program pro veřejnost a trochu poklidíme klubovnu a klubovní zahradu. Nebo:
    2. V neděli ráno (v 10,00) po společném přespání v klubovně, pokud se nezúčastníte Slibové výpravy. Nebo:
    3. V neděli v 17,00 po návratu ze Slibové výpravy do klubovny. Slibové výpravy se podle oddílové tradice mohou účastnit pouze ti, kteří již skautský slib skládali, nebo ti nováčci, kteří splnili nováčkovskou zkoušku a budou skautský slib skládat nyní. Na této slibové výpravě by mohli skládat Slib Světlušky Špigy, Slib Bobříka Xena, Fotí a Strejda a Slib Vlčete Mochomůrka. Každému z nich ale v tuto chvíli ještě několik podmínek nováčkovské zkoušky chybí, tak uvidíme, kdo z výše jmenovaných nakonec zabere a na Slibovou výpravu vyrazí.
  • Výbava se tedy liší podle toho, kdy budete odcházet domů…
    1. Pro sobotní program je potřeba malý batoh s osobními věcmi na jednodenní výpravu (to je popsáno zde) a jednou svačinkou (oběd budeme vařit společně z oddílových zásob). Pití si uděláme v klubovně, opravdu není třeba přinést si studenou vodu nebo limonádu z domova. Na sebe si vezmeme skautský kroj včetně kšiltovky (kdo má)! Přiměřené oblečení (radši více tenčích vrstev), raději více než méně – jako vrchní vrstvu proti větru a dešti opravdu není vhodné mít jen mikinu!
    2. Pro přespání si ve velkém batohu přineste spacák a karimatku, náhradní spodní prádlo a ponožky, oblečení na spaní a hygienu.
    3. Na Slibovou výpravu si kromě výše uvedeného vezměte svojí Stezku a určitě by neškodilo, se do ní také podívat – spoustu věcí můžete natrénovat s rodiči (kde bydlíte, jak se jmenujete vy a rodiče, znalost české vlajky, zajímavosti o Příbrami, atd.) a v klubovně pak jen předvést, jak vše potřebné již umíte. 🙂 Samozřejmostí také je znát Slib, který budete skládat, nazpaměť! Jídlo bude společné z oddílových zásob.
  • Protože budeme nakupovat společné zásoby, bylo by dobré zaplatit příspěvky na září / říjen, kdo je nemá zaplaceny. Nováčci, kteří přišli v září, ale nezúčastnili se výpravy na vodu, budou platit příspěvky až nyní v říjnu.
  • Totéž zatím platí i pro členy, kteří již jsou či budou podporovaní prostřednictvím projektu “Dostupný skauting” z dotace Města Příbrami. Proč? Podle podmínek dotace musí být min. 20% prostředků z jiných zdrojů (jinými slovy: nejméně pětinu z nákladů na skautskou činnost neplatí Město Příbram, ale rodiče) a tyto peníze je potřeba do pokladny vložit (ať už najednou či je postupně “naspořit”). Bližší informace k projektu “Dostupný skauting” v případě zájmu sdělíme osobně a budeme je také postupně zveřejňovat na webu www.dostupnyskauting.cz.

Přípravný tým akce…

(což je v podstatě celá KR a několik dobrovolníků)

  • se domlouvá prostřednictvím aplikace Trello a každý z nich má něco na radost / za úkol – ať už v rámci přípravy nebo akce samotné
  • se sejde v pátek v 16,00 v klubovně, trochu sem tam něco připraví 😀
  • z pátku na sobotu v klubovně i přespí
  • si vezme večeři na pátek a snídani na sobotu vlastní
  • uvítá i další pomocníky – pokud se chcete zapojit do přípravy, zavolejte Kanyatarovi a domluvte se, s čím chcete / můžete být nápomocni 🙂

Tády dády dá – to je konec! Dobrou s kobrou, já jdu spinkat!
Nashle na akci!

Kanyatara

Komentáře