Pozastavení oddílové činnosti nemusí znamenat pozastavení mé skautské činnosti…

aneb: “To není STOP pro mě…”

Seigu členové Kmene Mohawk!

Naše činnost je nyní bohužel pozastavena a já doufám, že to nebude na dlouho a jakmile to bude možné, opět se sejdeme. To, že nyní nemůžeme mít schůzky a výpravy ale neznamená, že se skautingu nemohu věnovat vůbec. Kvůli tomu jsem se rozhodl napsat tento článek. Měl by vám dát pár rad a tipů, jak čas strávený doma co nejlépe využít “skautsky”. Krom těchto tipů samozřejmě neopomeňte i své školní povinnosti, jelikož toto nejsou prázdniny.

Co skautského mohu udělat pro sebe?

  • Vylepšit si svůj zápisník – nalepit si bodovací kartičky a další věci na památku, dopsat zápis z výpravy, nakreslit obrázek nebo napsat něco, co se ti bude do budoucna hodit (morseovka, historie skautingu…).
  • Podívat se na Nominační test (papír s jeho podmínkami by všichni měli mít u sebe) a rozmyslet si, co konkrétně udělám, abych podmínky splnil. “Kany se o něm chystá napsat článek, takže ho očekávejte někdy letos…” komentář Destruktus
  • Přečíst si Ondaquy – každý by měl mít doma několik výtisků, je v nich mnoho zápisů z výprav nebo body ze stezek.
  • Podívat se/přečíst si skautskou knihu – pokud se nudíte, můžete sáhnout i po nějaké skautské knize, ve které můžete najít inspiraci a něco se dozvědět a naučit. Pokud nemáte žádnou skautskou knihu s příběhem, většina má alespoň knihu Skautskou stezkou, kde je vysvětleno mnoho bodů ze stezky. Další skautské knihy k půjčení máme v klubovně – pokud o to budete stát, Kany vám nějakou z nich doručí až domů do schránky. Jezdí po Příbrami pracovně – stačí mu napsat třeba na WhatsApp (ve skupině členů, nebo přímo).
  • Můžu zkusit vyrobit něco indiánského. Třeba oblečení určitě budeme potřebovat na tábor, nebo korálkovanou rozetu – tu jsme začali vyprávět na Klubovním činění letos v lednu. Inspirace je třeba zde: https://cz.pinterest.com/jitkakasparkova60/indi%C3%A1ni-projekt/

Jak si mohu něco splnit?

  1. Podívej se do stezky / Zápisníku Orlích per, co konkrétně by sis chtěl splnit.
  2. Sežeň si k tomu materiály – můžeš využít internet, Ondaquu, knihu Skautskou stezkou a další knihy, zeptat se rodičů nebo napsat někomu z oddílu.
  3. Nauč se – můžeš si to napsat do zápisníku nebo se učit formou hry.
  4. Splň si – to bohužel teprve, až obnovíme činnost. Nicméně ušetříme čas, který bychom věnovali vysvětlování bodů. Mimo času na schůzce můžeš využít i možnost splnit si něco před schůzkou.

Co skautského si mohu zopakovat, popřípadě naučit?

  • Uzle
  • Morseovku
  • Historii skautingu, našeho oddílu
  • Symboly našeho oddílu
  • Strukturu Svazu
  • Další věci, jaké jsou ve stezce, nebo se jim věnujeme.

Co mohu udělat pro oddíl?

  • Zopakovat si znalosti, které bys měl mít.
  • Popřemýšlet o tom, jak bys mohl oddíl zlepšit a být platným členem oddílu.
  • Popřemýšlet, co by sis mohl vzít na starost.
  • Popřemýšlet, jak bys mohl pro oddíl sehnat nováčky.

Kam mohu s rodiči vyrazit a ukázat jim tak, kam jsme někdy zamířili při našich výpravách?

  • Kopce okolo Příbrami (Třemošná, Květná – včetně našich kempů “Rezavé Klíče” a druhého, který zatím nemá jméno, přestože jsme na něm již několikrát byli, hráli v okolí různé hry a Mochomůrka v něm našel “liány” a pokoušel se jimi rozdělat oheň – takže by se mohl jmenovat třeba “V pralese”).
  • Kopce dále od Příbrami (Třemšín, Plešivec…)
  • Brdské kempy

Jaké oddílové hry si mohu s rodiči zahrát?

Jungle speed

Jungle speed, neboli “Boj o totem” je oblíbená oddílová “bojová” desková hra. Pravidla jsou třeba tady: http://www.deskove-hry.eu/jungle-speed-cz-sk-verze. Hru jsme si sami vyráběli – na kartičky velikosti pexesa jsme lepili barevné puntíky, ale můžete si vyrobit i vlastní vzory, třeba malované fixami apod. A totem? Jako nouzovka postačí třeba rulička od toaletního papíru nebo kuchyňských utěrek (alespoň nebudete mít při lítém boji bouli… 🙂 ), špulka od nitě, nebo špalíček z dětské stavebnice.

Ovčinec

Hra, kterou Kany hrál už jako malý chlapec, hrací desku vyráběl jeho tatínek a také spolu hru mnohokrát hráli. Při turnaji na poslední výpravě v ní vyhrál Imnu. Hrací plán snadno nakreslíte na kus tvrdšího papíru (na čtvrtku, kus kartonu z krabice, apod.), nejjednodušší je použít figurky z “Člověče” a jako vlky dvě kostky, ale můžete použít i knoflíky (jako na výpravě v Myšticích), fazolky, kamínky, apod. Hráli jsme podle těchto pravidel: http://www.konigova.cz/hry/ovecky/hra_ovecky.htm, tady se dají pravidla nebo hrací deska i vytisknout: https://nasedeticky.sk/tvorime-s-detmi/hry/2557/hra-ovce-a-vlky/. Existují i varianty s jiným počtem figurek http://testapp.hrejsi.cz/vlkaovce/pravidla.htm nebo třeba tady: https://www.pagania.cz/stredoveke-hry/ovcinec-regensburg/. Existují i jiné hry se stejným herním plánem – pro inspiraci pište Kanymu, má to prý doma v nějaké knížce… 🙂

Bobřinky

Tradiční oddíloví hra Mohawků – kartičky se zadáním (např. spisovatel, jídlo, sport, značka automobilu, český herec / herečka, řeka, město mimo ČR, žije ve vodě / létá, atd. – sami jistě vymyslíte další) se postupně otáčí a čtou (předtím se řekne písmeno, kterým má daná věc začínat, nebo – další varianta hry – se všechny kartičky postupně otáčí s tímtéž počátečním písmenem). Například se řekne “S” a pak se přečte “název filmu” z kartičky a kdo první řekne třeba “Superman”, “Saturnin” nebo “Sám doma”, kartičku získává. Kdo bude mít na konci hry nejvíc kartiček?

Quarto

Opět máme vlastní výrobek. “Made by Kany” 🙂 Pravidla jsou zde: http://www.deskovehry.info/pravidla/quarto.htm, více fotek a třeba video zde: https://eshop.albi.cz/quarto/

Hry, u kterých si zároveň procvičím své skautské znalosti a dovednosti

Nebo další hry Tvých rodičů, nebo třeba z internetu

Zajímavé nápady jsou třeba tady: https://www.pagania.cz/clanky-1/keltske-deskove-hry/ nebo třeba na Pinterestu: https://cz.pinterest.com/kratkarenata/hry/.


Tímto odstavečkem bych tento článek rád ukončil. Snad jste v něm našli inpiraci, co dělat doma. Chtěl jsem zde napsat především o tom, jak můžete z domova pomoci oddílu nebo co dalšího můžeme dělat – kam vyrazit a co si zahrát. U většiny her je bohužel potřeba něco vyrobit, nicméně pokud hru znáte a baví vás, rádi si ji vyrobíte. Já to tak u několika her udělal. Snad po tomto článku alespoň ty dvě hodiny týdně věnujeme skautingu a až se vrátíme k oddílové činnosti, budeme moct pokračovat v činnosti a společně vyrazit na tábor. Pokud by se článek líbil, může se napsat další, kde budou další tipy, jak strávit čas. Autorem však nemusím být já, ale klidně někdo jiný z členů.

Imnu

Komentáře