Březnová výprava a jarní sněm

4.-6. března 2022

V pátek 4. března jsme se v 16:45 sešli v počtu šestnácti lidí na vlakovém nádraží v Příbrami a v 17:01 odjeli do Berouna. V Berouně jsme přestoupili na vlak do Srbska, odkud jsme šli 2,5 km do chaty. Když jsme přišli do chaty, zatopili jsme, připravili věci na spaní a na jídlo a došli k Samotářovi pro zbytek věcí, abychom je odnesli do chaty. Následně na to jsme se šli navečeřet (večeře byla vlastní). Poté se ti, co byli unavení, převlékli do spacího, vyčistili si zuby a šli spát. Samotář, já (Icy), Barmanka, Kámen a Špigy jsme jeli vyzvednout Šavany a Ksigudan na nádraží. Když jsme přišli do chaty, vyčistili jsme si zuby, převlékli se do spacího a šli spát.

V sobotu 5. 3. jsme vstali okolo 7:30 a ten, kdo chtěl, mohl jít na rozcvičku.
Následně na to jsme se nasnídali (snídaně byla také vlastní.) Po snídani jsme si vyčistili zuby a přešli k programu. Na programu bylo plnění skalpů
(ochranářství, lesní moudrosti, tábornictví a zdatnosti) souvisejících s plánovaným sněmem. Plnění skalpů se skládalo z různých soutěží/testů – hráli jsme piškvorky, doplňovali názvy souhvězdí k obrázkům, doplňovali názvy turistických značek k obrázkům a další. Následně na to byl oběd – polévka a kaše s masem a zeleninou. Mezi obědem a dalším programem byla pauza na to, aby si ještě ten, kdo chtěl, mohl splnit nějaké orlí pero. Po jejich dosplnění jsme dostali za úkol, že musíme na čas podle mapy dojít k lomu Liščí ráj (byl to jako jeden ze skalpů). Když jsme dorazili zpátky do chaty, dali jsme si svačinu (chleba s pomazánkovým máslem a zeleninou) a začal 19. mohawský a 115 šavanský sněm. Vyhodnocoval se boj o skalpy, zpívalo se, proběhla soutěž Muž (Žena) sněmu – zde vyhrála Watoknapa, udělovala se orlí pera, atd. Po skončení sněmu jsme se najedli guláše a šli spát.

V neděli jsme vstávali okolo 7:00, uklidili spaní, připravili stoly na jídlo a šli
se nasnídat. Poté se ten, kdo chtěl, mohl jít se Samotářem podívat na nedaleké Bubovické vodopády. Zbytek lidí hrál hry u chaty. Když jsme přišli od vodopádů, udělali jsme fotku v kroji a hned potom nástup, kde jsme oficiálně zakončili akci a rozloučili se se Šavany a Ksigudanem. Poté se klan Černého jestřába rozhodl, že se pojedeme domů dříve, takže jsme začali uklízet, dobalovat si věci a připravovat se k odchodu. V Berouně jsme po asi půl hodinové pauze přestoupili na vlak do Příbrami a okolo druhé hodiny dorazili do Příbrami. Tam jsme se palcákem rozloučili a rozešli se domů.

Icy, owačira (rádce) klanu Modré želvy

Fotografie z výpravy jsou v TeraBoxu, do kterého mají přístup členové a rodiču, a také na webu Šavanů (https://shawnee.cz/).

Komentáře