TAM-TAM – pozvánka k zahájení 25. období Kmene Mohawk 2022/2023

Tam-tam - pozvánka na zahájení 25. období kmene Mohawk Příbram

Přepis textu (pro lepší čitelnost):

TAM-TAM, TAM-TAM, TAM-TAM!

Seigu ………………………………, pohlédni a poslyš!

Již odněkud z dálky zaznívá zvuk tam-tamu a zve všechny bratry a sestry kmene Mohawků k zahájení dalšího – již pětadvacátého období činnosti kmene.

Dvacátým čtvrtým obdobím nás provázela celoroční hra „Stoupání na Horu“ a bylo plné dobrodružných výprav, tradičních podniků, zážitků, legrace, klanovek v „aliancích“ (vždy dva a dva klany spolu), šikovně vedených owačiry a watutky, kterých je nyní sedm (!) a zakončili jsme ho společným táborem se Šavany, který jsme nazvali „Šoupni se!“, podle oblíbené táborové hlášky a na kterém nás bylo první týden téměř padesát!

V minulém období jsme začali plnit Théča čanku – „skautskou stezku“ přímo pro Mohawky, která je obsáhlejší a tedy náročnější, než „stezka“ v mnohých jiných skautských oddílech. Plnění se, většina z nás zhostila s nadšením a elánem a díky tomu se většině nováčků povedlo splnit daný počet bodů a mohli složit slib světlušky nebo skautský slib. Ano, současní Mohawkové jsou smíšený oddíl a členky – dívky jsou v početní převaze. Kmen se rozrostl, i když nás, jako každý rok, několik nováčků opustilo – možná proto, aby si ujasnili svou cestu a časem se mezi nás opět vrátili, nebo proto, že se chtěli „odpojit“ od té naší – skautské. Vznikl nový klan – Bílí Jeleni a na čas pro budoucí členy KR i klan Černých Jestřábů. Přivítali jsme mezi sebou dvě dospělé ženy, které mají zájem se podílet na fungování kmene – Pídu a Míšu. Waste!

Čtyřiadvacáté období ožívá již jen v našich vzpomínkách a písních, nyní nastává čas, podívat se do budoucnosti:
v dvacátém pátém období se náš kmen ještě o malinko rozroste – možná až k maximu. Bude to ale znamenat, že přijít se k nám podívat bude moci téměř každý, ale jen ti opravdu nadšení a do činnosti zapálení se stanou členkami / členy kmene! Bude to možná trochu náročnější, ale rozhodně veselejší a budeme muset fungovat jako tým. Klanovky budou nejspíše po aliancích – každá jiný den. Bude zahájena nová celoroční hra, její téma a název je ale prozatím tajemstvím…

Čeká nás spousta výprav – ta první bude, pokud to počasí dovolí, na vodu. Po ní budou následovat další – výprava KR, výprava s rodiči,, sněmy, „VIP“ výprava na uzlařský závod „Regata“ do Kolína, v plánu je Skaličný, Kubrychtova bouda i Kanyštice nebo klanovky na hřištích a v bazénu. Opravdu se nebudeme nudit – já, náčelnictvo i KR se budeme ze všech sil snažit, aby následující období (25. Mohawků a 32. období 4. oddílu) bylo nejlepším obdobím Mohawků vůbec. A právě Ty nám můžeš pomoci – svým zápalem, radostí, kamarádstvím a trpělivostí s členy i nováčky. Tím, že nebudeš „chodit na skauta“, ale budeš světluškou, vlčetem, skautkou nebo skautem. Ne jen v klubovně, ale všude, kam Tě nohy zanesou – doma, ve škole i na cestách. Tím, že Mohawkové pro Tebe budou „moji Mohawkové“.

Mohl bych zde líčit, co s Mohawky vše můžeš vidět nebo zažít, ale to vše již víš dobře sám / sama. A něco se ani vylíčit – „vypsat“ nedá: Jaký je to pocit, když sebou po běhací hře na louce „plácnete“ do trávy a hlasitě se smějete. Jaké to je sjíždět „šlajsnu“ nebo vykřesávat oheň. Jak zní oddílová písnička, když jí najednou zpívá třicet hlasů nebo zazní na flétnu. Jaké to je, když vaříte na ohni a „ten kouř jde zrovna na Tebe“. A jak Ti potom chutná! Nebo jaké to je, když usínáš v týpí a vedle Tebe dohasíná pár posledních uhlíků. Když jdeš potmě lesem a vidíš jen obrysy stromů, pár hvězd a stezičku z hořících svíček. Jak to na pasece, kde teď kvetou velké netýkavky s fialovými květy voní po broskvích… To se musí zažít!

Pětadvacáté období zahajujeme prvního dne měsíce lovu (1. 9. 2022) v pět hodin odpoledne (17,00) v naší klubovně. Kmenová Rada se sejde již ve tři hodiny (15,00). Přijď v kroji, přijď včas. Na začátek Zahajovačky přijď i s rodiči a školním rozvrhem – upřesníme si časy schůzek, první výpravu (na vodu) a další věci. Můžeš přivést i nováčka – sourozence nebo správného kamaráda nebo kamarádku! Přijď!

Zvuk Tam-tamu dozněl! Seigu!

Kanyatara

(zdroj foto: internet)

Komentáře