Výprava na vodu – Vltava 2022

Dobrý den rodiče, seigu Mohavkové!

Jak již víte ze čtvrteční schůzky, tento víkend, tedy 9. – 11. září 2022 proběhne po dlouhé době vodácká výprava. Okusíme Vltavský tok, kde vyplujeme z Vyššího Brodu a poslední kotvení proběhne v Č. Krumlově. Na místo startu pojedeme auty, zpět se vracíme vlakem.

V kolik a kde je sraz?

V pátek 11. září v 16,00 u klubovny (pokud se nám nepodaří zařídit odvoz, a cca. 2-3 auta ještě chybí, bude sraz u klubovny v 15,20, abysme stihli vlak).

Je výprava vhodná i pro mladší členy a nováčky?

Ano! Autem dorazíme kousek od vody a nepůjdeme tedy žádné velké úseky s bagáží. Na programu krom ježdění na lodích a vodáckého výcviku budou hry na vodě, skautské hry v lese a samozřejmě také životně důležité postarání se sami o sebe (vaření, stavění přístřešků, a tak). Samozřejmostí a povinností u Mohawků (a také běžnou praxí všech rozumných dětských skupin) jsou vodácké “záchranné” plovací vesty, které budeme mít všichni na sobě, kdykoliv budeme na lodi.

Co když bude pršet?

Každá výprava (i když to někdy vysloveně nepíšeme) má svou “deštivou variantu” – kdyby bylo před začátkem výpravy opravdu ošklivé počasí, což je u výpravy na vodu vytrvalý déšť, silný vítr nebo velké chladno, pojedeme na výpravu na Kanyho chatu do Myštic (jak členové rádi říkají “do Kanyštic”). Pokud to počasí dovolí, vodácký výcvik proběhne na rybníku, pokud nám počasí přát nebude, bude jiný program. Každopádně kvůli malému deštíku se dříve vracet nebudeme.

Co si mám vzít s sebou?

Z důvodu skladnosti a minimalizace věcí (budeme se balit do loďáků, tak ať se nám to tam vejde) si prosím zabalte toto 😉:
Spacák, karimatku, igelitovou tašku (na mokré oblečení), hygiena, léky (jestli někdo bere pravidelně), čelovku či baterku, kdo má tak KPZ a uzlovačku, 2ks hadrových míčků, ešus, hrnek, příbor, zápisník s tužkou a bude stačit malý ručník. Na cestu malý batoh s lahví s pitím, příp. hry na cestu.

Jaké oblečení?

Na tuto výpravu nebereme kroje! Na sobě při odjezdu budu mít pevnou nebo sportovní obuv, nejlépe plavky a na nich kraťasy nebo dlouhasy (podle počasí), pak kdo má skautské tričko a skautskou mikinu. Jako náhradní oblečení potom: boty do vody (můžou být i sandále, starší tenisky. Žabky, pantofle a kroksy nedoporučuji je větší možnost ztráty a případného zranění 🥲), tričko s dlouhým rukávem, tričko s krátkým rukávem, 2-3 kusy ponožek a spodního prádla, nepromokavá bunda, pláštěnka a věci na spaní. Oblečení doporučuji z materiálů co rychle schnou (vyhnout se třeba bavlně nebo huňatým mikinám – pokud ale nemáte nic jiného, radši vezměte to, než abyste “klepali kosu”). Oblečení, co nebudete mít na sobě, si do batohu nebo loďáku dejte raději také rozdělené v několika igelitových taškách – zaprvé jako ochranu proti vlhku, bude se to lépe přendavat do loďáku a také kvůli pořádku – nebudete pak mít třeba každou ponožku jinde… 😀

Co budeme jíst?

  • Pá večeře – vlastní (oheň nejspíš nebude), volil bych nějaký řízek v chlebu nebo jinou pochoutku.
  • So snídaně – čaj, míchaná vajíčka
  • So oběd – ramen. To je taková vydatná polévka… Tadyhlenc je recept.
  • So večeře – rizoto
  • Ne snídaně – studená (vlastní) s čajem. Vezmi si něco, co Ti vydrží, i když bude o víkendu teplo (chleba, paštiku, pomazánku bez majonézy, ramu, sýr nebo suchý salám v celku, ne krájený!, apod.) – musí vydržet!!
  • Ne oběd – Mohawské Nemüssli
  • Svačiny – ovoce a zelenina podle chuti

Pokud myslíš, že něco z jídel nejíš, možná jsi to ještě neochutnal u Mohawků – v lese (i u vody) chutná více, než doma! Jinak si samozřejmě můžeš vzít něco jiného, ale budeš se muset o své jídlo postarat sám – jinak ho připravujeme společně, nebo se u přípravy vystřídáme.

Co se týče sladkostí – neber to, o co se nechceš podělit. U Mohawků není zvykem, aby někdo pětkrát za den cumlal bonbón, ládoval se sušenkami nebo čokoládičkami a jiný ne… Takže sladkosti v rozumném množství a sladká pitíčka vůbec…

Nákupní seznam (zásob):

  • Vlastní večeře na pátek a snídaně na neděli (viz. výše)
  • 2 porce chleba (u většiny dětí stačí tedy asitak 1/4)
  • tři syrová vajíčka, nejlépe dobře zabalená, nebo vyklepnutá v dobře těsnící piksličce nebo případně skleničce
  • 2 – 3 cibule
  • 1 mrkev
  • hrst ovesných vloček (v sáčku nebo krabičce)
  • trocha cukru
  • 1 sáček předvařené rýže
  • kvalitní vepřovou konzervu Hamé nebo z Lidlu, prosíme ne konzervy z konzervárny Tábor!!!
  • 2x ovocekus a 2x zeleninykus (opravdu to, co sníte – třeba NE celou okurku, apod.)

Dotazy?

Volejte buď z okna (to vám asi nepomůže) :-D, nebo Samotářovi na tel. 722 288 450 Pokud někdo něco z vybavení nemá, můžeme zapůjčit, ale nejlépe dopředu napište a chce to řešit na schůzce – ne všechno (např. batohy, spacáky nebo ešusy) máme v klubovně.

Kdy mě maminka zase uvidí?

Předpokládané shledání s rodiči a sourozenci bude v neděli v 17,00 na vlakovém nádraží v Příbrami. Při nečekaných zpožděních budeme předem informovat pomocí WhatsApp skupiny “MOHAWK-info RODIČE”.

Howgh!

Vodě Ahoooooooj!

Samotář

(náhledový obrázek je z výpravy před pěti lety – květen 2017 – tamtéž…)

Komentáře