Promluva náčelníka k rodičům o táboře

Dobrý den rodiče, ahoj táborníci! Vítejte u prvního ze dvou článků, věnovaných letošnímu táboru. Nazval jsem ho “promluva”, protože byl nadiktován a (kvůli rychlosti) bude zveřejněn s minimálními úpravami.

Letošní tábor se blíží a na základě předběžných přihlášek předpokládáme, že na první týden tábora bude osmadvacet (!!!) táborníků a na druhý týden (který bude pro starší a zkušenější táborníky, protože bude trošku náročnější) nás bude podle předběžných přihlášek dvaadvacet. K tomu zhruba 4 až 5 dospělých. To je věc se kterou jsme počítali – tedy žádné “překvápko”. A vlastně je super. že na tábor neplánují jet jen 2 členové z 30! Sice se ještě budeme “ladit”, kdo z nováčků opravdu pojede na druhý týden tábora – to se ale budeme domlouvat individuálně.

Co nás ale mrzí, je, že na vyhlášené 3 předtáborové brigády se nám přihlásilo nějakých dejme tomu 10 rodičů, což je zhruba třetina až polovina polovina. Jak jsem říkal, nebo také psal v předběžné přihlášce, chystáme se vystavět tábor na zelené louce (a to bez uvozovek – ne obrazně, ale reálně). To znamená postavit hlavně hlavně kuchyni s jídelnou,  což bude bude v podstatě jednoduchá stavba z několika “klacků” (sloupů a překladů) a na tom na tom střecha. Nicméně právě (a hlavně na toto) potřebujeme pomoc rodičů – nemůžeme to dělat ve 4 dospělých a členové (což, co si budeme povídat , jsou děti ve věku 6 až ve většině případů 11 let). Proto jsme žádali (a žádáme) o pomoc vás rodiče a protože reakce je z více než poloviny “taková vlažná”, jsme se rozhodli zohlednit pomoc, kterou nám jako rodiče poskytnete, do ceny tábora. Rodičů, kteří se “vší silou” do pomoci zapojí, se změna nedotkne, cena tábora bude v avízované výši. Zato rodičů, kteří si čas neudělají a při brigádách se aktivně nezapojí, ano.

Jak to konkrétně bude?

Pro táborníky, kteří jedou na celý tábor (14 dní) bude plná (nebo řekněme “sponzorská”) cena tábora 6.600 Kč a při pomoci na brigádách bude snížena na dříve avizovanou cenu 4.500 Kč. Při týdenní variantě je cena plná  stanovena na 4.900 Kč s při pomoci, je cena snížena na 2.800 Kč, tak, jak bylo avizováno. “Pomocí na brigádách” je myšleno minimálně 3 pracovní dny “dospělého pomocníka / pracovníka” na táborníka. Brigády jsou zatím domluveny 4 víkendy, tedy 8 dní – 8 dní, kdy je možno přijet pomoci. Individuální pomoc v jiných termínech se také počítá (více bude v samostatném článku o brigádách).

Samotnou stavbu tábora na začátku tábora (22. a 23. 7.) do brigád nepočítáme. Předpokládáme (resp. očekáváme), že když nám rodiče přivezou dítě na tábor, tak se zapojí do stavby a finalizace táborových staveb a ne, že nám na okraji louky řeknou “tady máte Pepička, čau za 14 dní…”! Jinými slovy, že se všichni (táborníci, dospěláci i všichni rodiče) společnými silami budou podílet na stavbě týpí, vybalování kuchyně, dodělávání kamen, budování “zdravoťáku a ošetřovny”, sprch, odávání latrín, tak, aby v podstatě druhý nebo maximálně 3. den mohl začít táborový program. Samozřejmě táborníci budou do práce zapojení také (a oni hlavně), nicméně šesti- nebo osmimetrová týpí sami postavit nezvládnou. A pokud bysme pomoc první den (resp. 1., kdy budou přijíždět větší a 2. den, kdy menší táborníci) neměli, tak není reálné, abysme všech cca. 7 týpí stavěli ve 4 dospělých. Podporujeme samostatnost a aktivitu dětí, všechny děti vědí, co je práce (a mají jí rády, “páč maminka by mi TOHLE rozhodně nedovolila”), ale vzhledem ke složení táborníků a délce tábora není možné, dělat si všechno sami a začínat tábor s “hromadou věcí uprostřed louky”. Proto se nedivte mému zklamání a možná i trochu rozhořčení.

Slovy klasika “Sorry, kámo”, ale když požádám rodiče členů o pomoc při fyzicky náročné práci, která je pro to, aby jejich dítko mohlo jet na tábor (a vlastně i celý rok v oddíle fungovat) pouze za náklady (a i vedoucí na činnost i tábor samotný přispívají), očekávám, že tatínkové zaklapnou noťas, oblečou montérky a přispěchají na pomoc, aby ty tří- až šestimetrové klády v lese vesele “vyskákaly” na valník, na místě se složily do kontrukce, na kterou jakoby nic vyskáčou dvacetikilové OSB desky jako střecha a budou rádi, že to “tady budou mít děcka hezké” a že jim to snad pár let vydrží, budou v suchu, v pořádku, mezi přáteli. Budou mít spoustu zážitků a vyzkouší si a naučí spoustu věcí, o kterých se jim na jiných táborech ani nezdálo. Že když své dítě už nějakou dobu ke skautům posílají, že asi vidí ten smysl a přínos. A že, když je potřeba (a to teď je a “jakože velmi”), přijdou na pomoc. To, jestli si tátové udělají čas na hrabání klubovní zahrady, je mi celkem fuk – ale práce, popsané výše, opravdu nemůžou dělat děti, samotné náčelnictvo, nebo maminky.

Když se vrátím zpět k ceně tábora…

Je to vymyšleno tak, že jsou počítané 3 pracovní dny na táborníka, červnové termíny v to nepočítám, protože doufám, že tábořiště stihneme postavit dřív (v květnu) a že v červnu budou moci proběhnout výpravy, ne brigády.  Takže 4 brigády: jedna v dubnu a tři v květnu (termíny už jsou v kalendáři) – to je dohromady 8 pracovních dní. Pokud bude pomáhat jeden člověk, tak to znamená že by musel přijít třeba na tři z brigád na jeden den, nebo jednu celou (so+ne) a třeba druhou jen v sobotu. Pokud se sebere tříčlenná rodina (děti nepočítám) a bude pomáhat na tábořiště, tak to znamená, že tím odvedou 3 pracovní dny za jeden den, tím pádem vlastně budou mít jednoho táborníka “odbytého”.  Práce je a bude opravdu mnoho a většina je dost fyzicky náročná (opravdu spíše pro tatínky, strejdy, aktivní dědečky, rodinné přátele, apod.), nadšeným pomocníkům, co přijedou vícekrát se bránit nebudeme a budeme za ně velmi rádi! Ještě doplním, že každá ta brigáda (odpracovaný den) má zhlediska ceny tábora hodnotou 700 Kč, tzn. pokud pokud táborník nebo vlastně resp. jeho rodiče pracují, nebo nám pomůžou 3 dny, odečte se z plné ceny (“sponzorské”) 2100 Kč a dostaneme se na cenu sníženou, která je avizovaná pro členy oddílu. Děti z “veřejnosti” (nečleny oddílu) brát na tábor nebudeme, ale pro srovnání bude “sponzorská” cena Mohawského tábora srovnatelná např. s cenou jiných táborů – např. tábora v Nadějkově, kam příbramské děti hodně jezdí.

Přihlášky budou k dispozici v papírové podobě na schůzkách, zvlášť na týdenní a zvlášť na dvoutýdenní variantu tábora (rozdáváme je osobně, jak jsem psal nahoře, z důvodu upřesnění účasti táborníků). Žádáme vás o jejich vyplnění do konce dubna (na rozhodnutí, zda se jako rodiče zapojíte, nebo si připlatíte, to myslím stačí), platba zálohy (ve výši snížené ceny – 4500 Kč nebo 2800 Kč) bude do 20. května (nejpozději, samozřejmě čím dříve to bude, tím lépe) a doplatek podle neodpracovaných brigád (nebo prostě neochoty pomoci, či jak to mám nazvat) bude do 20. června.

Děkuji za pochopení.

František Máška – Kanyatara

Komentáře