Botičky, bedničky a pár dalších věcí k táboru

Vítejte u posledního článku na webu Mohawků v pětadvacátém období činnosti. Nazval jsem ho Botičky, bedničky a pár dalších věcí k táboru, protože toho přesně se týká.

Obuv

Snad na každé pozvánce na výpravu píšeme v seznamu věcí pořádnou obuv. Zatím jsme to nějak moc neřešili nebo kvůli tomu neprudili, ale asi je načase začít, protože kvalitní obuv je základ. Na Minitáboře jsme však pořádný boty měli jenom já a Samotář – ostatní měli nějaký kecky nebo podobný botičky, což není nejlepší volba na skautskou výpravu – stejně tak ani např. sandále.

Ideální je pevná kotníková a kožená obuv (dobře se dá koupit např. v obchodě Canis u příbramského nádraží, kde máme na Mohawky dokonce slevu). Obuv by měla být uzavřená a bez větrání, protože tak je nejvíc voděodolná. Do vody jsou dobré gumovky (na táboře se určitě budou hodit), na normální nošení na výpravách jsou ale nepohodlné.

Na Minitáboře chvíli pršelo a poté, co déšť odešel a děti vyběhli ven, tak i když byla tráva čerstvě posekaná, měli boty hned mokré a většina se musela dát sušit. Tam to u kamen ještě šlo, ale kdyby to bylo na nějaké chodící výpravě v Brdech, kde je nejbližší civilizace několik kilometrů, bylo by to o dost horší.

Výše popisované boty stojí několik set a dítěti vydrží klidně celý rok. Když z nich vyroste a budou stále použitelné, není problém je někomu dál dát (třeba i v rámci Mohawků). Je lepší mít dražší a kvalitnější boty, které vydrží déle a není problém v nich běhat po louce i lese a jsou do určité míry odolné vůči terénu, vodě nebo úrazu, než koupit levné a nekvalitní tenisky, které se po dvou výpravách rozpadnou.

A opravdu budeme nekompromisní a kdo pořádný boty mi nebude, tak s námi na výpravu nepojede, protože pak se celou výpravu zabýváme tím, že je zachraňujeme, jak se dá, zdržuje nás to a dítě si výpravu zbytečně neužije. Samozřejmě se stane, že pokud nás při cestě chytne liják, boty se po chvíli promočí, ale nemělo by se to stát, když se ráno projdeme po orosená trávě nebo během dne spadne pár kapek.

Takže tak o botách. Opravdu prosíme, abyste na ně mysleli, protože od nich se dovíjí vše – co budeme moci dělat i jak si dítě výpravu užije. A kdo chce a komu to vyhovuje, může mít v batohu zabalené třeba i sandále, které se dají obout někde při pauze – nohy si v nich více odpočinou a je to v tu chvíli příjemnější. Poslední poznámkou k tomu je, že každé nové boty by se před použitím měli rozchodit, aby si na ně noha zvykla – je proto fajn je koupit minimálně týden před výpravou a projít se v nich několik kilometrů klidně jen tak po městě.

Bedničky

Jak už jsme psali, říkali a je to i v podmínkách seznamu věcí na tábor – na uchování vybavení používáme jen a pouze dřevěné bedny. Je to z důvodů praktických, hygienických, estetických i kvality – proto ne kufry ani plastové či papírové bedny.

Jelikož letos nás jede opravdu hodně, bedniček, které se musí vždy někde sehnat nebo (někým) vyrobit, nemáme dostatek. Aktuálně máme nějakých jedenáct bedniček. Kdo nemáte svou nebo jste si ji nenechali z loňska a budete potřebovat půjčit, hlaste se co nejdříve, ať víme, jaké jsou stavy. První možnost, kdy si ji budete moci vyzvednout, je hned teď ve středu 28. června při bedničkování v klubovně, během kterého budeme nové bedny vyrábět.

Jak už je popsáno výše a psalo se o tom i ve společné komunikaci, bedniček nejspíše nebude dostatek. Možností, jak ji získat, je tedy několik:

  1. Půjčit si udělanou bedničku z klubovny – řešení nejsnadnější, ale není možné u všech
  2. Půjčit si bedničku s pár nedostatky, které si táborník s pomocí rodičů do tábora doopraví (něco vyměnit, vyčistit, nalakovat…)
  3. Vyrobit si bedničku z komponentů, které budou k dispozici v klubovně – ať už na středečním bedničkování, po domluvě jindy nebo si můžete materiál odnést domů a bednu vyrobit tam bednička bude jakoby vaše a dítě ji bude moci používat i v příštích letech (přes rok si ji můžete nechat doma, nebo uskladnit v klubovně)
  4. Sehnat bednu sám úplně někde jinde – vyrobit, nebo koupit (v různých vojenských obchodech může stát pár desítek nebo nižší stovky korun a vydrží roky) – to by pro nás bylo nejjednodušší, ale samozřejmě chápeme, že to není možné pro všechny a je potřeba myslet na to, že tábor začíná za měsíc

Dotazy k výrobě bedniček rádi zodpovíme a výrobu prakiticky ukážeme. Kdyby někdo narazil na možnost levně nějaké kvalitní bedny koupit, budeme moc rádi za info – pár kousků bychom určitě koupili.

Tábořiště

Tak tábořiště je z velký části připraveno na letošní tábor. Byla to makačka vše vybudovat od nuly, ale vy jako rodiče jste nás v tom nenechali a přípravou tábora trávili mnoho času nejen při víkendových brigádách.

Nicméně pořád je několik drobností, které je potřeba dodělat (např. čistit nové týpiovky) a za pomoc ze strany rodičů budeme i nadále velice rádi. Takže pokud by se vám chtělo na tábořiště zajet sami, s dítětem nebo s někým z náčelnictva někdy po prázdninách, po domluvě na tom, co budete dělat, by to neměl být problém.

Během prázdnin bude několik schůzek v klubovně, během kterých budeme připravovat další táborové vybavení. Ty schůzky budou nepovinné – jen pro ty, kdo budou chtít a mít čas. Přesné termíny se teprve určí, protože v podstatě jediný, kdo se bude pohybovat v Příbrami a bude chodit do práce, budu já s Pídou, takže uvidíme, jaké budeme mít časové možnosti. Budeme se snažit to dávat den dva dopředu vědět buďto do WhatsApp skupiny, do kalendáře nebo pošleme SMSky těm, kteří WhatsApp nemají.

Vybavení

Poslední věc, co se týče tábora: pokud nemáte nějaké vybavení nebo máte dotaz k táboru, tak se ptejte. Odpovíme, poradíme, doporučíme, zapůjčíme… Jak jsme už psali v seznamu věcí na tábor, neberte si žádné šampóny, mýdla a podobný věci, protože budeme mít pro všechny ekologické mycí prostředky.

Ještě jedna poznámka na závěr: dodělávám účtenky (výkazy) s tím, co kdo z dětí dostal (nejčastěji krojové součástky) a co kdo (ne)má zaplacené. Myslím si, že to bude hotové během zítřka, takže buďto skrz WhatsApp nebo, kdo nemáte WhatsApp, mail ode mne dostanete vyúčtování, které bude obsahovat krojové součástky, příspěvky a kde bude napsáno, kolik je potřeba doplatit. Rodiče poprosím o kontrolu, jestli jsme náhodou žádné platby nezapomněli.

Text Kanyatara, editace Imnu

Komentáře