5+1 tipů, jak být co nejlépe připraven na tábor

1) Mít označené všechny věci

Tento bod nám pomůže vyřešit otázky směrem k dětem týkající se věcí, které se na táboře najdou a nikdo se o ně nehlásí i otázky od dětí týkající se toho, kde danou věc mohou mít. Součásti kroje, ešusy a další táborové vybavení budeme mít (skoro) všichni stejné, takže tam je přímo žádoucí ho mít nějak označeno – jménem, přezdívkou, osobním číslem symbolem, znakem (ešus klidně jen třeba lihovkou napsaným křížkem) – prostě aby se dal určit majitel dané věci. Doporučujeme to ale udělat i u dalších věcí a hlavně u oblečení, protože často se nachází trika, mikiny nebo kraťasy, ke kterým se ani po opakovaných dotazech nikdo nepřihlásí.

2) Drobnosti se hodí

Zkuste se doma projít a kouknout do šuplíku na různé maličkosti, které jsou malé a lehké, ale svou přítomností mohou výrazně zlepšit (a zjednodušit) táborový život – může jít o kapsář (ten je mimochodem fakt dobrá věc na tábor), pár zavíracích špendlíků, kus provázku, ramínko na kroj, nějaký vak na špinavé prádlo, pár igelitových pytlíků, náhradní baterky, kolíčky… Ničeho z toho není potřeba brát mnoho, stačí pár kusů a problém, kam dát kroj, jak přidělat kapsář nebo pověsit mokré oblečení či co s nesvítící baterkou, může být rázem vyřešen.

3) Promyslet oblečení

Konkrétní oděv a obuv jsou dobře popsané v letáčku s informacemi. Důležité je myslet na to, že na táboře může být 35 stupňů, ale i 10 stupňů a může být tři dny v kuse slunce nebo může stejně dlouhou dobu pršet. Program tomu budeme samozřejmě uzpůsobovat, je ale potřeba myslet na to, aby mělo dítě alespoň jedno náhradní oblečení (aby když nás třeba při procházce zastihne déšť, jsme se měli do čeho převléknout, až se vrátíme do tábora – a to samé platí při vytrvalém dešti). Na druhou stranu není potřeba mít pět mikin – zatímco se jedna nosí, druhá s může sušit…

S oblečením souvisí i obuv – na nástupy nebo hry se budou hodit tenisky, na výlety nějaké kvalitnější turistické boty (klidně ty, co doporučujeme na výpravy), na volný čas nějaké otevřené boty a do deště holínky!

4) Nedávat zbytečnosti

Vybavení, které budeme mít každý s sebou, bude zabírat nějaké místo, něco váží a jejich přítomností na táboře se riskuje jejich poškození. Proto je dobré některé věci raději nechat domamobily nedoporučujeme vůbec (kazí tu správnou táborovou atmosféru, narušují kolektiv a jsou zdrojem stesku), dále to může být foťák (pokud s ním dítě neumí), oblečení nevhodné do přírody nebo větší množství peněz (do civilizace se sice půjdeme podívat, ale jen na chvíli, takže ani nebude moc velká možnost někde utrácet).

S tím se pojí i sladkosti – na táboře bude jídlo pestré, vyvážené a bude ho dost (když náhodou dojde oběd a ještě budou stále hladovějící, vždy se pro ně něco najde), takže sladkosti dětem nedávejte! Nejde jen o to, že je to nezdravé a na tábor se to nehodí nebo že bychom to dětem chtěli odepřít, ale v minulých letech bylo pravidlem, že docházelo ke konfliktům mezi dětmi, co bylo čí a kdo komu co snědl. Druhým problémem jsou pak, které se válí všude po tábořišti klidně celé dny, než je někdo (dobrovolně, nebo protože byl vybrán) zvedne.

5) Balit pomalu, organizovaně a spolu

Začít si chystat věci na tábor je ideální už několik dní dopředu, abyste zjistili, zda je všechno oblečení vyprané a věci funkční a případně to stihli ještě vyřešit. Do batohu patří věci na spaní, nádobí a boty, vše ostattí by se mělo vejít do bedničky (během tábora to pak bude mít táborník v ní nebo v kapsáři). Těžko si lze zapamatovat, co kde přesně je, i přesto je ale vhodné balit společně s dítětem (nebo na něj jen dohlížet), aby vědělo, jaké věci má s sebou. Zároveň se dá bednička pomyslně rozdělit na dvě části – nalevo bude třeba oblečení, napravo osobní věci.

6) Supertip pro starší a zkušenější

Během roku si kmenová rada a pár dalších zájemců vyzkoušela, jaké to je vést schůzku a připravit si nějaký program. Budeme určitě rádi, pokud si nějaký krátký (spíše herní a zábavný) program připraví i na tábor (ideální je sepsat si nápady do zápisníku, aby pak člověk nemusel dlouho vzpomínat). Může jít o rychlou běhací hru, která se dá ve volné chvíli nebo nějakou bláznivou hru do týpí k večernímu posezení u ohně. S tím se pojí i hudební nástroj – pokud disponujete hudebním nástrojem i (klidně jen základními) schopnostmi, nebojte se ho vzít – místo na jeho bezpečné uložení na táboře bude, budete moci přispět k pohodové (nejen večerní) atmosféře a zároveň si i potrénujete.

Toto je jen pár tipů, jak balení alespoň trochu usnadnit. Tábor je trochu jako víkendová výprava, akorát delší, náročnější a intenzivnější, a proto by se balení na ony dva týdny nemělo podcenit. Je potřeba si na něj udělat čas, pročíst si letáček s věcmi a v klidu se zabalit. Ale teď už dost psaní, hurá k balení a na viděnou o víkendu.

Úvodní foto: štítecké tábořiště během jedné noci v roce 2021

Komentáře