Vítejte u Mohawků – článek pro nováčky (a nejen pro ně)

Dobré dopoledne!

Dříve jsme novým členům a rodičům Mohawků posílali každému na uvítanou článek do WhatsAppu. Nicméně ve zprávách informace zapadnou a člověk je pak těžko vyhledává (pokud si nepamatuje konkrétní formulaci, aby mohl použít “lupu”). Navíc ta úvodní zpráva pro rodiče nováčka (nebo nováčka) byla “trochu delší…”🙂

Tak tady to je – čtěte nováčkové, rodiče i “staráčkové” (nováčkové, co už přišli před delší dobou, ale ještě se moc neposunuli). Myslím, že pro připomenutí by jí mohli vlastně “zkouknout” všichni členové a rodiče. 😉 – přibylo tam dost nových informací:

  1. Schůzky dělíme na klanovky (schůzky menších týmů – klanů, obvykle v úterý, středu a čtvrtek) a kmenovky (schůzky celého oddílu jednou měsíčně – obvykle první čtvrtek v měsíci, v tom týdnu nejsou klanovky, nejbližší tedy budou 5. 10., 2. 11., 7. 12. 2023 a 4. 1. 2024). Pokud někdo čtvrtky nemůže (třeba proto, že má jiný kroužek), omluví se, a je to OK. Na klanovkách je vždy někdo dospělý – v případě, že něco potřebujete, pište danému “dospělákovi” – patronovi.
  2. Nově informace o schůzkách, výpravách, členech, docházce, kalendář akcí apod. řešíme v aplikaci / platformě Levitio – my to zadáme v PC nebo na mobilu “do systému”, rodičům chodí informace do e-mailu. Rovnou kliknutím v mailu se dá na daný oddílový podnik (“akci”) přihlásit (potvrdit účast), nebo se omluvit. Pozor! V prvním e-mailu např. o výpravě jsou prvotní informace, které ještě doplňujeme, aktuální a kompletní jsou informace jsou v Levitiu, kam se dostanete kliknutím na to tlačítko “Příhlásit / omluvit” v jakémkoli “výpravovém” e-mailu z Levitia.Tam si také zobrazíte další podniky a rovnou se také můžete přihlásit / omluvit. Prosíme: přednostně se omlouvejte touto cestou. Díky!
  3. Pro rychlou komunikaci v našem skautském oddíle “Mohawk” používáne aplikaci WhatsApp (WA) (zkoušeli jsme jinou aplikaci, ale vrátili jsme se k Whatsappu). Máme dvě základní skupiny: Všichni (děti, vedoucí i rodiče) bysme měli být ve skupině “MOHAWK-info VŠICHNI”, kam píšeme aktuální informace k výpravám, upřesnění ke schůzce, co si mají děti přinést, apod. (kdo z dětí už má chytrý mobil a WhatsApp, je tam také) a druhou skupinu “MOHAWK-info RODIČE”, kam chodí informace např. o návratu z výpravy, nebo něco, co není pro děti. Pokud by Vám pozvánka do obou skupin nepřišla v den první schůzky večer (po rozhodnutí a domluvě s patronem, že vaše dítě u nás v oddíle bude fungovat a poté, co dostanete přihlášku do oddílu a evidenční list), dejte hned další den vědět! 😉 Třetí skupina je dobrovolná a týká se vyrábění indiánských oděvů – až budete chtít, přidáme vás do ní. Existují i další Mohawské WA skupiny – např. pro ty, co již plní indiánské zkoušky (Orlí Pera – skupina “Bojovníci Mohawští”), pro Kmenovou Radu (KR), starší členy, pomáhající s vedením (Černé Jestřáby) atd. – ty v rámci WhatsApp skupin “Komunity Mohawk” uvidíte, ale zatím se vás netýkají.
    Pokud budete chtít do chatů přidat další členy rodiny (partner, babička, co bude dítě vyzvedávat, apod.), napište. Pípání na oznámení skupin se dá vypnout – já sám je mám vypnuté a na zprávy odpovídám, když zas vezmu mobil do ruky.
    Ještě poprosíme – je nás v oddíle už více, neřešte ve skupinách omlouvání a podobné “soukromé věci” – berte ohled na to, že např. vaše omluva / poznámka / komentář, apod. “pípne na mobilu” dalším asi 50 lidem. Díky!
  4. Některé informace jsou zde na našich stránkách http://indianipribram.cz, hodně základních informací v brožurce / PDFku “Seigu” (v papírové podobě k vyzvednutí v klubovně, online zde: Seigu – brožurka pro nováčky a jejich rodiče), to aktuální (a připomínky) si píšeme do skupiny na WhatsApp (jak řekl jeden dědeček “vokap”).
  5. Příspěvky na činnost jsou 250 Kč / 400 Kč měsíčně a je v tom téměř vše (roční registrace, pojištění členů, cestovné a ubytování na většině výprav, někdy i jídlo na výpravy, dále ceny do soutěží, drobné vybavení, šátek, nášivky a odznaky na kroj – to členové dostávají podle splněných podmínek, dále platby na klubovnu, obnova a nákup nového oddílového vybavení atd.). Menší členové (Bobříci) mají méně výprav, platí méně, větší a zkušenější mají více výprav, ti platí více. Příspěvky platíme stále (celý školní rok) bez ohledu na to, zda jedeme tento měsíc na výpravu, nebo ne – je to tak proto, že některé výpravy jsou dražší a jiné levnější (a na ty dražší, např. na vodu, nebo do Prahy, musíme našetřit!), nebo také proto, že některé náklady jako oddíl platíme i když zrovna na žádnou výpravu nejedeme! Je možné je platit v hotovosti po schůzce, ale raději převodem na účet č. 2701336331/2010 (Fio) – měsíčně, nebo na delší období dopředu – podle Vás. Jen žádáme, aby příspěvky na daný měsíc přicházely do poloviny měsíce, u nováčků od příchodu do oddílu a první příspěvky by měly být zaplacené už PŘED první výpravou. Pokud jsou v oddíle sourozenci, plaťte za všechny dohromady. Pokud používáte mobilní bankovnictví a QRplatby, můžete platit přes QR-kód, který je mj. hned dole pod článkem. Pokud by byla výše příspěvků překážkou členství dítěte v oddile, kontaktujte někoho z náčelnictva a individuálně se domluvíme.
  6. Co v příspěvkách není: povinné krojové součástky (skautská košile (Bobříci ji mít nebudou), skautské tričko, kšiltovka, opasek, štulpny {návlekyna nohy “jako podkolenky”}), nepovinné krojové součástky (např. mikina), táborový poplatek. Případně spacák nebo batoh, pokud ho nemáte a budete si jedno nebo druhé chtít odkoupit z Kanyatarových “zásob” (resp. společných objednávek – často objednává “pár kusů navíc” aby bylo možné před výpravou vybavit čerstvého nováčka).
  7. Fotogalerie – na většině podniků fotíme. Pár fotek jde na web, někdy jich pár vytiskneme. Skoro všechny fotky jdou “s mírným časovým posunem několika dní” do soukromé galerie Zonerama na internetu. Otevřít se dá z mobilu nebo počítače jen přes odkaz, který vám na požádání pošleme. Teď máme 26. období – nejnovější fotky jsou v této složce. Pro inspiraci tam budou i nafocené znaky (symboly) na roucha z Knihy rouch – to je v samostatné složce mimo období činnosti (to aktuálně přesouváme z naší starší online galerie) . K tomu ještě jedna věc: kdo z vás má případně jiné fotky z naší činnosti – pošlete, ať je máme i ostatní. Galerie je pro členy a jejich rodiny – nesdílejte prosím odkaz nikde veřejně.

Díky za pozornost!

Ahoj a na shledanou!

František Máška – Kanyatara
“starý náčelník” Mohawků

Komentáře