IX. Skautská Ivančena

Proč půjdeme k mohyle Ivančena a položíme tam své kameny: Ivančena (925 m n.m.) je kamenná mohyla v Beskydech pod vrcholem Lysé hory, vystavěná na památku popravených skautů, účastnících se protinacistického odboje. Mohyla je v současnosti symbolem vlastenectví, statečnosti a přátelství. Do roku 1989 byla mohyla symbolem odboje proti nesvobodě a totalitě. Poutě k ní trvají dodnes. Mohyla se stále rozrůstá a je složená z tisíců kamenů z různých koutů světa.

Pár technický poznámek:
Výstup je organizován našimi skautskými organizacemi – SSSČR a Skaut A.B.S..
Účastníci se sejdou, dle svých možností, již v pátek 12. 4. 2019 v Sokolovně ve Frýdlantu nad Ostravicí v odpoledních až večerních hodinách. Společné ubytování bude zajištěno do neděle 14. 4. 2019, stejně jako při minulých výstupech. Letošní program při výstupu zajišťuje Skaut ABS.

V neděli v dopoledních hodinách se po úklidu a společném rozloučení rozjedeme do svých domovů.

S sebou: úplný kroj, KÁMEN ze svého bydliště či zajímavého místa, přezůvky do tělocvičny, na oddíl vezmeme rychlovarnou konvici na čaj a inst. jídla. Jinak vaření je v sokolovně omezeno. S sebou výbavu na klasickou výpravu (i ešus a lžíci!) a asi 200 Kč kapesného na suvenýry z výstupu a podle situace případně jedno jídlo v restauraci. Na cestu klidně čtení, karty, nebo jinou tichou společenskou hru.

Zásoby: 5 vlastních jídel (studené, trvanlivé), svačiny (třeba ovoce, zeleninu, sušenky, suché oříšky, apod.), láhev s pitím, několik sáčků čaje a jednu čínskou polévku (nebo jinou instantní krmí). Jídlo se v nouzi dá dokoupit, raději s tím ale moc nepočítejte!

To nejdůležitější na závěr: Ivančena je hezká výprava, ale je náročná na finance – vyjde nás podle počtu účastníků asi na 4,5 až 6,5 tisíce Kč (a bude v podstatě celá placená z příspěvků). Potřebujeme proto, abyste ti kdo nemáte doplacené příspěvky, je postupně platili. Druhá věc: jízdenky a místenky na vlak budeme kupovat v předprodeji již před výpravou do Prahy na Široka, proto potřebujeme potvrdit účast na Ivančeně nejpozději na srazu na Široka, případně v pátek 5.4.2019 do 16,00 smskou Kanymu, který bude jízdenky rezervovat. Kdo se u Kanyho včas nerezervuje, bude si muset jízdenku sehnat a koupit sám a možná si ani ve vlaku nesedne. “A kdo se naopak přihlásí a nakonec nepojede, bude muset pro něho zakoupenou jízdenku oddílu zaplatit, kapišto?” – komentář Destruktus.

Váš Hady

Komentáře