Mohawské nadílky už za týden!

Seigu Mohawkové,

čas vánoční se blíží a i Mohawkové budou po roce opět slavit Vánoce. Ponesou se v tradičním duchu – tedy společně stráveného sobotního dne během dvou akcí – Nadílky lesní zvěři a Oddílové vánoční nadílky. Oba tyto podniky mají, i když byly roky, kdy z nějakého důvodu proběhly v jiné formě nebo vůbec, v oddílové historii své místo. Jak to obvykle probíhá, si prosím přečtěte v článku z roku 2017 (článek se otevře v novém okně).

Kdy, kde, od kolika, do kolika

Letošní nadílky proběhnou v sobotu 17. prosince. Sejdeme se v 9 hodin v klubovně, konec je plánován na 19. hodinu.

Upřesnění programu

Dopoledne vyrazíme do lesa a nadělíme tam jídlo zvířátkům (proto Nadílka lesní zvěři). Možná si v lese zahrajeme hru (v závislosti na počasí), ale letos už budeme oběd vařit v klubovně (ze společných zásob). V klubovně také začneme připravovat naši oddílovou nadílku, postavíme betlém, ozdobíme stromek, atd., ale možná (podle času a naší šikovnosti) budeme i něco vyrábět a prý by mohl proběhnout i obchůdek.

Zhruba ve čtyři hodiny začneme hodovat. Oddílová nadílka má svůj tradiční program – zpěv koled, jezení cukroví, soutěž Boj o zlatou stuhu, vyhodnocování Tajné Vánoční činnosti (TVČ) nebo, samozřejmě, rozdávání dárků. Na poslední hodinu (od 18 h.) jsou na Nadílku zváni i rodiče a sourozenci.

Co na sebe

  • do lesa dostatečně teplé oblečení, které se může umazat
  • kvalitní boty do lesa
  • na oddílovou nadílku kompletné kroj (a pokud možno kraťasy nebo sukni – není to povinné, ale je to tradice – budeme v klubovně, kde bude teplo)

Co s sebou

  • jídlo pro lesní zvěř (jablka – pokud nemáte “své ze zahrady”, nekupujte, máme v klubovně, kaštany, mrkev, krmení pro ptáčky…) – v rozumné míře (1-3 ks na osobu)
  • jedna svačina
  • dárky pro ostatní (v minulých letech jsme dávali dárek všichni všem, ale vzhledem k tomu, že nás je nyní i s náčelnictvem přes 30, by to bylo dost náročné), letos je to tedy takto: každý z členů má vylosovaného jednoho člověka, kterému by měl dát nějaký dáreček – stačí něco malého, doma vyráběného (nezapomeňte napsat pro koho dárek je), ale můžete samozřejmě přinést dárky i dalším (kdo nevíte, pro koho máte dárek připravit, napište)
  • cukroví – stačí trochu na ochutnání, v krabičce, nebo kousek vánočky, ovoce, apod.
  • osobní věci na schůzku a výpravu
  • termoláhev nebo malá termoska s teplým pitím (čajem) do lesa, v klubovně budeme vařit čaj
  • kapesníky

Bude stačit mít zabaleno do malého batohu. Dárky a další věci, které budou až na odpoledne / večer, budeme nechávat v klubovně, takže je klidně můžete přinést třeba v igelitce.

Dotazy

Výpravu vede Kanyatara. Kdyby byly nějaké dotazy, můžete se ptát klasicky přes WhatsApp (“vokap”, jak my říkáme). Kdo nebude moct, tak prosíme o omluvení – ideálně jako reakci na zprávu oznamující program na daný týden (to je ta s nadpisem “Kalendář Mohawků na tento týden”, která bude zveřejněna v pondělí), “nevokapovce” emilem nebo SMSkou, jak jsou zvyklí.

Kdo se nebude cítit na celodenní podnik (např. bude po nemoci), může dorazit až odpoledne do klubovny (od 15,00, aby také mohl pomoci) – to nám prosím také dejte vědět!

Shrnutí v pěti bodech

  1. V sobotu 17. 12.: od 9,00 se jde do lesa a pak do klubovny, od 15,00 přijdou do klubovny marodi, od 18,00 rodiny.
  2. Připravím si nejméně jeden dáreček pro vylosovaného kamaráda / kamarádku, případně více dárků i pro další. Pokud nevím “koho mám”, zeptám se.
  3. Zvířátka kupované ovoce neocení – vezmu jeden až tři kousky ze zahrady (třeba z té klubovní).
  4. Vezmu něco k zobání pro kamarády – trochu cukroví, nebo ovoce, nebo oříšky, nebo kousek vánočky – na ochutnání, nekupujte kila slaných brambůrek, apod.
  5. Do lesa si vezmu pořádné oblečení a obutí, do klubovny něco méně teplého (tepláky?), na Oddílovou Vánoční nadílku kroj.

Pro zajímavost ještě odkaz na články (pozvánky i kronikové zápisy) z Nadílek z minulých let: http://indianipribram.cz/?s=vanocni.

Náhledový obrázek: Nadílka 2016 – Selmacas při obřadu Třinácti svíček (archiv Kmene Mohawk).

Napsal to Imnu, upravil jsem to já – Destruktus I., pěkné, že? 😀

Komentáře