Předtáborové brigády

Dobré ráno, tohle je “ten druhý článek”. Z velké části byl také nadiktován…

Předtáborové brigády budou celkem 4, resp. oficiální předtáborové brigády budou 4, takových těch menších v podstatě “soukromých akciček” ve stylu “Kany se se Samotářem (a pár lidmi, možná) odpoledne sbalí a pojedou řešit / dělat něco” bude předpokládám asi 20… 😀

“Ofiko” brigády budou konkrétně:

  • 22. a 23. 4.
  • 6. a 7. 5.
  • 13. a 14. 5.
  • a poslední 27. a 28. 5.

Náhradní termíny jsou:

  • 10. a 11. 6.
  • 24. a 25. 6.

Předpoklad prací

Na “nulté” brigádě (v dubnu) budeme připravovat tábořiště (vyměřovat kuchyni, čistit místo na kuchyni, dělat kozu), možná stavět první latrinu / kadibudku, ošetřovnu a marodku (které budou během brigád sloužit jako odkladiště batohů a nářadí), možná stavět mostek a také se podíváme se do lesa.

Na první květnové brigádě budeme v lese poblíž louky dělat “kůly” a převážet je na tábořiště aby se mohli aby se mohly použít na kostru kuchyně.

Druhou táborovou brigádu budeme z “kůlů” (kulatiny) stavět konstrukci jako kuchyni a jídelnu.

Představa 3. (poslední) brigády je ta, že se kostra kuchyně “zadeskuje” (zastřeší) a bude se vybavovat vnitřek.

Pokud to takto stihneme, budeme nadmíru spokojení a červnové víkendy můžeme strávit tím že s dětmi pojedeme na výpravy – ať už s celým oddílem na vodácko-tábornickou výpravu, abysme se vystřídali na lodích a i si tábořili a hráli hry. Druhá výprava pro Kmenovou Radu “za odměnu” pro ty starší, kteří budou po celý tábor pomáhat a starat se o menší děti. Takže taková motivace a také i odměna za to, že jsme “to zvládli”…:-)

Pokud bysme stihli ty práce odvést rychleji, bude to jedině dobře, můžeme (a budeme) připravovat další táborové stavby, připravovat tyče na týpí (“týpíovky”), vybavovat kuchyni vevnitř, “hrát si”, kde budou jaký regály, police a stěny, stavět kamna a “ladit” ohřívání vody u kamen apod.. Nicméně to už je otázkou toho, jak budeme akceschopní a práceschopní na jednotlivých brigádách a jak nám počasí a okolnosti dovolí.

Dál se už budu snažit být stručný…

Koordinace

  • Organizaci prací, materiálu a nářadí (co se bude stavět, kde, kdo co a kdy přinese, apod.) má z náčelnictva na radost Samotář (kromě “nulté” brigády v dubnu, to ho zastoupí Kanyatara).
  • “Personální zajištění” (kdy kdo přijde pomoci, kolik členů rodiny dorazí a jestli bude více práce v sobotu nebo v neděli) a finance bude řešit Kanyatara
  • Ještě přijmeme “stavbyvedoucího”!!! 😀

Účastníci brigád

Brigády jsou určeny hlavně pro rodiče (a jiné “dospěláky”) a starší děti. Účast menších dětí nezakazujeme, ale nedoporučujeme. Jistě mohou pomoci, ale na brigádách je nemůžeme (a nebudeme) “hlídat”, ani za ně zodpovídat (jasně a konkrétně: za děti na brigádách zodpovídají rodiče, u ČJ bez přítomných rodičů vedení oddílu). Nejedná se o klasickou oddílovou akci, kde za děti zodpovídáme a “máme je na očích”. Samostatná účast dítěte (bez rodičů) je možná (a potřebná!!!) pouze pro členy ČJ a Mohawky starší 13-ti let, ostatní členové pouze s rodiči. Starší členové a KR / ČJ budou mít na brigádách své pracovní úkoly, na organizaci programu a her pro menší děti nebude čas.

Brigády (resp. velká část prací) budou velmi fyz. náročné (vhodné pro “chlapy”) – počítáme s hojnou účastí tatínků, “náhradních tatínků”, apod. Díky!

Účast na jednotlivých brigádách (např. “my v sobotu pojedeme 2 dospělí a Pepíček, v neděli jen tatínek, vezmeme motorovku a máme v autě v sobotu 2 místa, v neděli 4”) prosím hlašte co nejdříve, daný týden nejpozději do čtvrtka večer na dálku (telefonem, SMS, “vokap”, e-mail), nebo nejpozději po čtvrteční schůzce osobně.

Organizace brigád

  • jednotlivé brigády budeme upřesňovat ve čtvrtek před, neděli pak v sobotu večer (osobně, “vokap”, mail)
  • na brigády se prosím vždy hlašte, abysme o vás věděli – např. abysme na vás např. nečekali u klubovny, kdybysme do ní vlastně nepotřebovali
  • v případě vytrvalého deště brigádu zrušíme daný den ráno
  • brigády jsou v kalendáři jako víkend, ale plánujeme je jako samostatné dny – ráno se sejdeme, večer jdeme domů (výjimky můžeme domluvit, ale nepředpokládám)
  • sraz bude dle aktuální domluvy, předpokládám obvykle v 9 u klubovny, v 9,30 na tábořišti (výjimkou asi bude první květnová brigáda – ještě upřesníme), návrat odhaduji kolem 18. h. (na místě třeba do 17h., možná i později – podle počasí, plánů, únavy, plánů na další den a s přihlédnutím k tomu, abysme na místě práci dotáhli do fáze, kdy od ní můžeme odejít)
  • doprava – předpokládám vlastními auty (volná místa v autech asi budou – ptejte se), případně vlakem 3 km od tábořiště (příp. vyzvednutí u vlaku můžeme po dohodě zajistit)
  • výbava – pracovní oděv, pracovní rukavice!!!, pevné boty, na louku klidně vemte i holinky (hlavně po dešti, k tomu i jiné boty!)
  • pití – vezměte svoje, na místě můžeme (bude-li zájem a počasí) na ohni uvařit čaj (hrnek svůj)
  • jídlo – vlastní, pro minimální přípravu – doporučujeme studené, k ohřátí na ohni, buřta na opečení, apod.

Pokud vás napadají nějaké poznámky nebo dotazy, ptejte se!

Kanyatara

Komentáře