Tábor Mohawků 2013 – Tábor Jediného Náčelníka

DSCN0642_zm

Příbramští Mohawkové – kluci ze 4. skautského oddílu se před několika dny vrátili ze svého letního tábora na Vystrkově, kde tábořili celé tři týdny, což je v dnešní době již výjimečné.

Dva týdny tábořili společně s oddílem Berušek (19. dívčího skautského oddílu v Příbrami) a společně si zahráli několik větších i menších her, poseděli u táborových ohňů, hráli a zpívali spoustu písniček, koupali se, stavěli týpí a střídali se v kuchyni, nebo popadli sekery a pily při přípravě dřeva.

Třetí týden tábora Mohawků se měli možnost zapojit i rodiče (podobně jako u rodinného skautingu) a několik dní program vymýšleli a organizovali kluci sami – díky tomu byl program tábora opět v něčem jiný.

Oblíbenými hrami tábora byly: Piráti, Safari, dobrodružná lesní hra Lavory, nebo vodní varianta hry “Valná hromada”, hochy obvykle zahájená slovy: “Na Kanyatarů…!” nebo letos nově i “Fitbóx…”.

Celotáborovou hrou byl seňor Alvarez, který pro klany Žlutého Vlka a Hnědého Medvěda připravil nejednu náročnou zkoušku, které prověřily odvahu, sílu ducha, hbitost i to, jak kluci umí spolupracovat a “táhnout za jeden provaz” – Klášter němých, Do propastí bezedných, Lov peníze průkazního a další. V poslední etapě podle legendy chytal Rodrigo klíč, vyhozený mu z okénka vězení a i když se žádnému z týmů (jak Mohawkové říkají klanů) klíč chytit nepodařilo, hra dopadla dobře. Zvítězil klan Hnědého Medvěda.

V bodování klanů zvítězili Hnědí Medvědi, v táborovém bodování – Kyji Velkého Táborníka vybojoval první místo Mahtarin a jako cenu pro vítěze si zvolil nový batoh, soutěž Zlatá baterka vyhrál také Mahtarin, Royem tábora se stal Scott a stává se v historii čtvrtého oddílu čtvrtým hochem – nositelem čestného jména Roy.

O třetí táborové sobotě se uskutečnil pátý sněm kmene – se vším, co ke sněmu patří – udílení Orlích Per, boj o Muže sněmu, Nodintopa (boj o “skalpy”) a zpívání,… Sněmem byl potvrzen Kanyatara jako pátý náčelník kmene Mohawků. Náčelníci kmene tedy byli v tomto pořadí: Šakoh, Osoondah, Kanyatara, Atana a nyní znovu Kanyatara. Sněm vedl šaman Wakišaka – díky mu za ochotu.

Během tábora se konal slavnostní slibový oheň, ke kterému přistoupili Samotář a Plavčík (skauti) a Selmacas a Imnu (vlčata). Tito kluci pochopili, že je rozdíl mezi tím “chodit na skauta” nebo “být skautem”, dokázali vysvětlit, jak skautování chápou a rozhodli se složit své sliby. Držme jim palce na jejich skautské stezce.

Tábor Jediného Náčelníka byl možná náročný, ale Mohawkové se vrací domů plni zážitků a dojmů, nových zkušeností, opálení a zocelení. Jsou snad trochu samostatnější, odolnější i vnímavější a opět pokročili o několik kroků k tomu, stát se správnými skauty a v budoucnu dobrými občany. Já jsem za to rád.

František Máška – Kanyatara

foto: archiv Kmene Mohawk, červen 2008 (Minitábor na Jahodových pláních)

Komentáře