Z mailu: batohy a spacáky pro nové skautíky

To nám nedávno přišel mail…:

“Ahoj skauti,

hledám pro dceru (brzy 9 let) batoh, který by splňoval vaše požadavky a nebyl předražený.

Něco jsem našel a chtěl bych se proto poradit, jestli by to bylo ok: …”

Ten batoh z online bazaru vypadal celkem dobře, ale už byl pryč… :-/

Zvídavému rodiči jsme poslali pár tipů, ale abyste nebyli ochuzeni ani vy ostatní, trochu to shrnu a napíšu to sem…

Požadavky na “krosnu” (velký batoh na vícedenní výpravy) – obecně:

  • objem 40 – 50 litrů, pro starší lze i trochu větší (aby se do něj vešlo vše potřebné včetně spacáku – navrch dáváme jen karimatku, případně zabalené přezůvky do chaty, ešus v obalu, nebo bundu, v ruce neneseme NIC!). Dobrý je batoh dvoukomorový – do spodní “kapsy” nacpeme spacák a pyžamo, horní (hlavní, velká), bude na ostatní věci
  • obecně je lepší do batohu trochu investovat a nekupovat nic “od Větnamců” – dobrý batoh je rozdílem mezi tím, jestli si dítě výpravu užije, nebo ji jen přežije (a na další už jet nechce)
  • dostatečně polstrované “nosné popruhy” (to jsou ty, co neseme na ramenou) – je lepší tuhé polstrování, než měkké, které se promáčkne a “řeže do ramen”, nutný je bederní popruh (kolem pasu – nese podstatnou část váhy batohu!), dobrý je hrudní dotah (malý pásek s přezkou, spojující nosné popruhy na hrudi), výborné jsou tzv. “balanční dotahy” – menší, dodatečné, popruhy od nosných popruhů nahoru na batoh, nebo od bederního poruhu na strany nebo dolní stranu batohu (přitáhnou batoh k zádům a ten pak dobře sedí)
  • důležitý je “nosný systém” (“zádový systém”)- to je “to zezadu batohu”, co vám sedí na zádech. Doporučuji buď batoh speciálně vyrobený pro děti, nebo s nastavitelným zádovým systémem – vzdálenost nosných poruhů od bederního popruhu se dá nastavit. U špatně nastaveného nosného systému (nebo batoh pro dospěláka, který se nedá nastavit) bude mít menší dítě bederní popruh někde u kolen… Některé na první pohled pěkné batohy ve “sportshopech” nastavitelná záda (resp. záda uzpůsobená malým skautíkům) nemají, proto pro nás nejsou vhodné a o jejich koupi radši ani neuvažujeme! Batohy v nabídce jako “pro ženy” mohou být vhodnější, ale opět bych koukal po nastavitelných zádech a radši ho viděl fyzicky (a pořádně si ho “osahal”), než bych ho kupoval.
  • Je lepší si na první vícedenní výpravu batoh půjčit, než honem honem něco koupit a pak litovat. Já sám jsem měl batohů několik – zpočátku jsem nechtěl dát asi 2000 Kč za Gemmu, tak jsem se několik let trápil s různými jinými batohy (z armyshopu, od Větnamců, z bazarů), stálo mě to finančně stejně jako ta Gemma, jen jsem si výpravy vůbec neužíval a po létech jsem si stejně kvalitní batoh koupil. Této bolestné zkušenosti se doporučuji vyhnout a pořídit si rovnou batoh kvalitní – třeba starší od někoho, nebo “méně atraktivní značku” – Gemma nyní stojí kolem 4000 Kč a i přes nastavitelná záda jsou to rozměrově batohy spíš pro pořádné chlapy, než pro malé skautíky.
  • Nechte si poradit (viz. náš materiál pro nováčky “Seigu”, nebo konkrétněji zde níže v článku). Nebojte se zeptat – nejlépe se na batoh fyzicky podívat, v obchodě do něho něco (těžkého) nacpat, vyzkoušet na zádech (dítěte), nebo pošlete odkaz, jaký model zvažujete koupit – i z fotek se lecos pozná.

Před výpravou na Blatenku jsem trochu hledal, co se dá koupit a za jakou cenu a vyšlo mi z toho tohle:

pro menší skautíky: https://www.decathlon.cz/p/detsky-turisticky-batoh-mh-500-40-10-l/_/R-p-324618?mc=8608375&c=%C4%8CERVEN%C3%81 (ASI RADŠI V TÉ “PETROLEJOVÉ VARIANTĚ” – používají menší děti, máme i jeden kus k dispozici – po dohodě přineseme do klubovny a je možné vyzkoušet, nebo i odkoupit, možná by byl od někoho k dispozici i použitý)

pro větší děti: https://caribee.cz/velke-batohy/187-caribee-magellan-65l-cerny-batoh-9315524069305.html (nastavitelná záda, hlavní batoh 50L, sundavací malý baťůžek, dvě komory, pláštěnka,…)

nebo https://caribee.cz/velke-batohy/215-caribee-jet-pack-75l-sedy-batoh-9315524680616.html (tenhle má asi 5 větších dětí v zelené variantě /asi je možné si ho vyzkoušet/ a je super).

kdysi mělo pár dětí tenhle: https://www.e-armyshop.cz/armyshop/batohy-tasky-lodni-pytle/batoh-tactic-55l-olive-detail (je menší, ale asi ne pro nejmenší děti, docela dobře sedí na zádech, ale tehdy stál necelých 1100 Kč. Za současnou cenu bych bral ten z Decathlonu.)

Kdysi jsem pro děti kupoval PRIMA TREKKER 55 (doteď ho používá Icy), ten se ale už nevyrábí, po bazarech jsem našel tenhle větší za 900 z Budějek… https://sport.bazos.cz/inzerat/172828155/outdoor-krosna-prima-trekker-65.php (tam je vidět ten nastavovací zád. systém – každý výrobce to má ale trochu jinak)

Z bazarů nevypadá špatně:

https://sport.bazos.cz/inzerat/174291108/batoh-65l-free-life.php (asi bude větší, vypadá dost “jetý”, ale za tu cenu…)

V bazarech se nabídka pořád mění, tak ani nemá cenu sem dávat nějaké odkazy – chcete-li něco z bazaru, hledejte.

Osobně jsem asi pořád pro ten Decathlon. 🙂

O spacáku

O spacáku jsme psali dost (třeba ve výše zmiňovaném “Seigu”). Opravdu se vyhněte “letním spacákům” s komfortní teplotou vysoko nad nulou – nejsou pro nás vhodné (a to ani na tábor). Chcete-li něco hledat (nebo zkouknout, co máte doma za spacák), hledejte “třísezónní”, s komfortmí teplotou pod nulou – kolem -2 až -5 st. C.

Doplním, že vhodným a u Mohawků aktuálně nejvíce používaným spacákem je Trimm Balance, třeba zde: https://www.outdoormarket.cz/vyhledavani/?string=trimm+balance. Používáme i “dospělácké”, pro nejmenší děti variantu “junior”, teplotně vyhovuje (komfort má do -2 st. C, to znamená, že i na podzim venku se při možném přízemním mrazíku skautík v klidu vyspí) a je za dobrou cenu.

Na závěr? Plánujeme hromadnou objednávku.

Nejbližší výprava bude sice již tento víkend, ale nebude tak náročná – povede “jen” do Milína, s batohem se daleko nepůjde – tuto výpravu klidně zvládnou i nováčci – třeba s půjčeným starším batohem. Příští “vícedenka” v listopadu již bude trošku náročnější a je potřeba se na ní vybavit!

Kdo z vás uvažuje o koupi nového batohu nebo spacáku, chcete vyměnit stávající batoh / spacák např. za větší a současný odprodat někomu menšímu, apod., ozvěte se Kanyatarovi (do WhatsAppu “vokapu” 774914200 nebo emailem na mohawský email kmen.mohawk@gmail.com), můžeme se podělit o poštovné resp. starosti s vyzvedáváním a můžete si objednaný batoh před zakoupením vyzkoušet (protože pokud byste ho nakonec nechtěli, bude se časem hodit někomu jinému).

Objednávku spacáků budu dělat zítra (úterý 3. 10. 2023) večer, batohy podle zájmu, nejspíše v neděli 15. 10. 2023.

Krásný den a ahoj!

František Máška – Kanyatara

Komentáře